
Weet je zeker dat wat je ziet ook echt wat het is?
In het vorige blogbericht hadden we het over het generaliseren van het brein. Je leert lekker snel, maar een neveneffect is dat er ook heel eenvoudig verkeerde informatie aan negatieve emoties wordt gekoppeld. Wanneer de emotie je niet helpt, helpt het om beter te gaan waarnemen.
Waarnemen = iets voor waar aannemen…
Men zegt wel: “Onderschat niet de kracht van het woord” en dit is maar al te waar. Elk woord dat je denkt, zegt, leest of dat wat tegen je gezegd wordt, heeft impact. Woorden laten je naar “binnengaan”. Ze hypnotiseren je.
More...
Elk woord heeft op een ieder van ons een andere uitwerking. Zeg ik tegen mijn kinderen het woord “Efteling” dan dansen ze van plezier. Ben jij echter ooit in de Efteling geweest terwijl het er enorm druk was met urenlange wachtrijen en onvriendelijk personeel, dan zul jij hoogstwaarschijnlijk anders reageren. Zelfde woord —> andere betekenis —> andere emotie.
Waarnemen is meer dan kijken. Bij waarnemen betrek je alles erbij.
Kun jij jezelf eens even van een afstandje bekijken? Jezelf even naast je neerzetten en eens waarnemen wat er gebeurt, waar je bent en wat er net gebeurde voordat je de intentie kreeg om waar te nemen.
Fictie vertroebelt de werkelijkheid. Onderscheid fictie van feiten.
Ik hoor je denken 'Waar gaat dit naartoe; waar heeft Albert het over?' Ik zal het je uitleggen.
Kijk, het leven gaat over emoties, overtuigingen en waarden. Wat vind jij belangrijk, waar kom jij je bed voor uit, wat geloof je? Houd jij je vast aan wat je denkt dat jouw (gehypnotiseerde) waarheid is of durf jij die bril af te zetten en opnieuw te kijken?
Kijk eens goed naar jezelf; is jouw waarheid één en al objectieve, feitelijke waarheid of is het doordrenkt met zaken die je voor waar hebt aangenomen, omdat anderen het jou zo geleerd en verteld hebben ofwel zaken die je zonder verder onderzoek op een bepaalde manier hebt geïnterpreteerd?
Hoe zit dat met jouw waarheid?
Aangezien iedereen een andere waarheid heeft, kunnen we niet anders dan concluderen dat een ieders waarheid doorspekt is van fictie.
Durf jij te onderzoeken of jouw waarheid/fictie echt van jou is of dat het eigenlijk de waarheid/fictie van een ander is die je ooit voor waar hebt aangenomen? En hoe nuttig is deze waarheid/fictie voor jou? Helpt het je verder of heb je er alleen maar last van.
Het is belangrijk om eens wat dieper in te gaan op die feiten en fictie. Maar al te vaak, let daar maar eens op, hoor je mensen dingen zeggen die volledig uit z’n verband worden getrokken. Alles wordt groter gemaakt dan het is en bepaalde zinsneden worden totaal vervormd weergegeven. Het is niet meer de waarheid. Het is fictie.

Onderschat nooit de kracht van woorden.
Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al schreef: Het brein generaliseert en neemt dat wat binnenkomt voor waar op onbewust niveau. Wanneer iemand zegt in een nare bui: ”Ik MOET ook ALLES ALLEEN doen en NIEMAND helpt me. Dat doen ze NOOIT”, dan wordt dit door het brein op onbewust niveau voor waar aangenomen. Maar als jij dit zo leest, denk je dan dat het een feitelijke uitspraak is?
Bovenstaande uitroep zou een uitspraak van een ieder van ons kunnen zijn. We voelen ons allemaal wel eens zo onredelijk behandeld. Echter, de uitspraak is natuurlijk pure onzin, want:
* Je MOET namelijk helemaal niets. Jij bepaalt zelf de keuze van moeten of willen.
* Hoezo ALLES? Dat is nogal een boel…
* ALLEEN? Wanneer ben je bereid om hulp te vragen? Jij en alleen jij bepaalt of je alleen iets doet of dat je hulp vraagt.
* NIEMAND? Echt niemand? Maar, heb je dan zelf wel om hulp gevraagd? Meestal gebeurt dit niet, maar er wordt wel over geklaagd. Waar is dan je eigen verantwoordelijkheid?
* NOOIT? Is er geen enkel moment in je leven geweest waarop iemand jou hielp? Dan was jij wel een hele slimme baby! 😉
De uitspraak is doorspekt van fictie. Bovendien, wat brengt het je om zoiets te zeggen? Niks positiefs in ieder geval…
Stel dat de zin zo luidt: “Ik wil dit vandaag even doen, want dan kan ik morgen lekker iets voor mezelf doen.” Niets meer, niets minder. Het klinkt heel anders, het voelt heel anders. Het blijft objectief, puur en het zet je aan tot onbevooroordeelde actie. De kracht van woorden!
Als ik met mensen werk, dan gebruik ik mijn model: ACTIEF
A : Acceptatie
C : Communicatie
T : Terugkoppeling
I : Implementatie
E : Evaluatie
F : Fast Forward
In de verschillende nieuwsbrieven komen alle letters / onderdelen van het model voorbij.

De A van... ACCEPTATIE
Acceptatie geeft rust.
Het blijkt (dat was het voor mij ook hoor) altijd weer lastig te zijn voor mensen om te accepteren waar ze staan. Veelal wordt de ellende of angst weggeschoven alsof het er niet is. Maar het is er wel degelijk. Laat het vooral ook gewoon zijn. Het is niet van TOEN, het is niet voor STRAKS, het geldt NU.
Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.
Ik leg het je uit middels een metafoor.
Stel je voor dat er middenin je huis een gesloten kast staat met een groot stuk rottend vlees erin. Het meest logisch zou natuurlijk zijn om te gaan kijken waar die vreselijke stank vandaan komt, de kast te openen, het ‘probleem’ waar te nemen en het stuk rottend vlees op te pakken en uit je huis te verwijderen. Dit is ook het meest effectief, want na deze actie ben je hoogstwaarschijnlijk van de stank verlost.
Echter, als het we bedenken dat die kast ons inner-ik is waar een belemmerend probleem in ligt te ‘etteren’, dan zijn we helemaal niet automatisch geneigd om eens goed naar het probleem te kijken en deze middels de juiste actie aan te pakken, zodat het probleem wordt opgelost en verwijderd. In dit geval, terug naar de metafoor, doen we meestal de kast open (als in we denken aan het probleem) en bedekken het stinkende vlees met doeken en luchtverfrisser om de stank tegen te houden (we stoppen het probleem weg of bagatelliseren het). Het voortgaande proces van rotting negeren we (we gaan het probleem niet aan, waardoor het zich kan uitbreiden naar andere gebieden in je leven). Deze keuze heeft uiteraard consequenties. Het probleem belemmert je steeds meer en emotionele pijn kan nu zelfs lichamelijke klachten gaan veroorzaken.
Hoe geestelijke problemen lichamelijke problemen kunnen worden.
Hieronder vind je tabellen met psychische en lichamelijke symptomen die allemaal ontstaan kunnen zijn door negatieve emoties.
Lichamelijke Symptomen
Hoofd/Nek/Keel
Borst
Druk
Hartklachten
Buik/Rug
Verkramping
Aangezichtspijn
Astma
Achter borstbeen
Hartkloppingen
Anale jeuk
Nek
Hoofdpijn
Benauwdheid
Hart
Onregelmatig
Braakneigingen
Schouders
Kaakholte
Overslaan
Darmontsteking
Schouderblad
Migraine
Diarree
Bovenarm
Nekpijn
Maagpijn
Onderarm
Voorhoofdholte
Maagzweer
Hand
Ontsteking
Misselijkheid
Vingers
Zenuwhoofdpijn
Opgeblazen
Duim
Psychische Symptomen
Verslaving
Agressie
Eten
Stoornis
Relatie
-
Alcohol
Angsten
Anorexia
Hallucinaties
Ouders
Slapeloosheid
Slaappillen
Fobieën
Boulimia
Hyperactiviteit
Partner
Stotteren
Antidepressiva
Paniekaanvallen
Leerstoornis
Leidinggevende
Haartrekken
Pijnstillers
Angstdromen
Leesstoornis
Collega
TIC's
Zenuwmiddelen
Borderline
Manisch-Depr.
Nicotine
Depressies
OCD
Softdrugs
Dissociatie
PTSS
Harddrugs
Gokken
Laat jezelf niet in je problemen wegzakken alsof het drijfzand is. Accepteer wat is en kijk naar de feiten. Maak het verhaal niet groter dan het is. Haal het verleden, dat zogezegd schuldig is aan je misère, er niet bij. Wat heb je daar aan? Het verleden is er niet meer en de toekomst is er ook niet. Je hebt alleen NU en daar zul je het mee moeten doen. Belangrijk is dat je de feiten bekijkt.
Feiten als:
- Ja, ik voel een angst voor…
- Ja, in die en die situaties heb ik het gevoel dat ik faal.
- Enzovoort
Belangrijk is dus in het NU de feiten te onderzoeken, ze te accepteren en zo de juiste actie te ondernemen om een oplossing te vinden.
Hoe kom je in het NU?
Ga eens lekker ontspannen zitten, gun het jezelf. Kijk wat wazig uit je ogen - heb geen focus en neem niets scherp in je op, doe alsof je dagdroomt. Dit noem je een perifere blik. Je kaak is ontspannen en je tong ligt tegen je gehemelte met het puntje van je tong tegen en achter je tanden. Je kijkt wat schuin omhoog. Er ligt geen spanning op de ogen. Adem nu 4 tellen in (zorg ervoor dat bij inademen je navel naar voor gaat en niet je borst omhoog), houd 4 tellen vast. Adem nu in 4 tellen uit en houd opnieuw 4 tellen vast. Herhaal dit. Bij elke uitademing wordt je steeds lomer en zwaarder. Je hoofd raakt leeg en komt steeds meer in het NU. Als je je eenmaal heerlijk ontspannen voelt, vraag je aan jezelf: “Wat is de kleinst mogelijke stap om dit probleem op te lossen?” Al is de impuls die je daarna krijgt om lekker in de tuin te gaan werken of een broodje te eten, doe dit dan en blijf ontspannen. Bij deze opvolgende actie komt wellicht een nieuwe impuls. Volg op en blijf in de ontspanning. Ervaar waar het je brengt. Succes!!!

Erkenning en acceptatie is stap 1 van het proces.
Voor velen is benoemen van het probleem al een verlichting. Niet meer verstoppen, maar erkennen dat er een probleem is en wat deze dan inhoudt. Na de acceptatie volgt dus vanuit ontspanning de actie. Heus, plots zie je dat een keuze hebt.
De keus is namelijk: Of je pakt de koe bij de horens en verandert of je blijft doen wat je deed. Maar weet dan wel, zoals Einstein eens zei: “Het toppunt van waanzin is iets anders willen bereiken, maar toch exact hetzelfde blijven doen”.
Soms hebben mensen richting nodig en duwtje in de rug, maar belangrijk is dat alles vanuit de ontspanning gebeurt.
Gelukkig vinden mijn cliënten het fijn dat ik ze confronteer om zo achter dat masker vandaan te durven komen en de wereld weer recht in de ogen te kijken. Ik zeg altijd: Face the enemy.
Als jij er klaar voor bent, ben ik dat ook.
Ik help je graag bij het wegnemen van jouw blokkades! |
Uiteraard staat het je vrij om eerst rustig zelf aan de slag met het e-book. Stel vragen aan mij als je niet precies weet wat ik bedoel of hoe het voor jouw uitdaging is in te zetten. Ik ben er om jou te helpen! |
